Eerlijk over geld

Hoeveel verdient een vrijwilliger?

Een paar keer per maand bespreken we een beroep en het bijbehorende salaris in onze rubriek “Hoeveel verdient een..”. In dit artikel gaan we het hebben over een vrijwilliger. Want werkt een vrijwilliger altijd voor niks of kun je ook geld verdienen als vrijwilliger?

Om vrijwilliger te kunnen zijn hoef je natuurlijk geen diploma te hebben. Wel is het handig om kennis te hebben van bijvoorbeeld de doelgroep of het soort vrijwilligerswerk wat je wilt gaan doen. Je hebt in Nederland veel verschillende manieren om vrijwilligerswerk te doen. Zo is het af en toe boodschappen doen voor een ander ook al een soort vrijwilligerswerk. Naast de klusjes die je voor een ander kunt doen kan je ook aan de slag als vrijwilliger bij een organisatie. Via het internet zijn verschillende vacaturesites te vinden die je graag helpen aan een job als vrijwilliger.

Het salaris van een vrijwilliger

Een vrijwilliger verdient natuurlijk geen salaris. Wel heb je bij sommige (grotere) organisaties als vrijwilliger recht op een vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld een reiskosten- en/of onkostenvergoeding zijn. Daarnaast is er bij wet vastgelegd dat je een vrijwilligersvergoeding kunt krijgen. In de volgende gevallen kun je een vrijwilligersvergoeding krijgen:

  • Je hebt afgesproken dat je per uur een vergoeding ontvang voor je vrijwilligerswerk.
  • Ben je ouder dan 22 jaar dan mag je maximaal 4,50 per uur ontvangen.
  • Ben je jonger dan 22 jaar dan mag je maximaal 2,50 per uur ontvangen.
  • Je mag niet meer dan 150 euro per maand en 1500 euro per jaar ontvangen als vrijwilligersvergoeding.

Het is dus geen vetpot en dat past ook niet bij het werk als vrijwilliger. Krijg je een vrijwilligersvergoeding dan is dit onbelast en hoef je het dus niet op te geven bij de belastingdienst.

Ben je zelf op zoek naar een andere baan of gewoon benieuwd welke vacatures er open staan? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande vacaturesites.

Vacaturesites
Yobbers> Solliciteer

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.