Eerlijk over geld

Hoeveel verdient een politieagent?

We vinden het eigenlijk allemaal en ook in de politiek hoor je het vaak terugkomen. Er moet meer blauw op straat, meer politie dus. Voor veel kleine kinderen is het al vanaf jongs af aan een droom om politieagent te worden. Toch is er nog altijd een groot tekort aan agenten. Dit kan komen door de risico’s die een politieagent loopt op straat of door het salaris. Maar wat verdient een politieagent eigenlijk? Voor onze vaste rubriek “Hoeveel verdient een..” zochten we dit keer voor je uit hoe hoog het salaris is van een politieagent.

Politieagent word je niet zomaar

Voordat je kunt gaan werken bij de Nederlandse politie moet je een opleiding volgen aan de politieacademie. Politieagent word je dus niet door een opleiding te volgen bij een opleider of hogeschool, dit kan alleen via de politieacademie. De opleiding tot agent duurt zo’n 2 jaar en 4 maanden. Wil je verder groeien binnen de politie dan kan je doorleren voor hoofdagent (duur opleiding 3 jaar) of inspecteur (duur opleiding 4 jaar). Het voordeel van het volgen van een opleiding tot agent aan de politieacademie is dat je direct een salaris krijgt, namelijk:

  • 849,18 euro bruto per maand in het eerste studiejaar
  • 1184,65 euro bruto per maand het tweede studiejaar
  • 1343,- euro bruto per maand het derde studiejaar

Heb je voordat je aan de politieacademie begon al ruim 2 jaar ergens anders gewerkt dan kan je in onderhandeling over je salaris. Maximaal kan je 2491 euro bruto per maand verdienen wanneer je in opleiding bent als agent. In het rekenmodel gaan ze meestal uit van je laatst verdiende salaris -24%.

Het salaris van een politieagent

Nadat je bent afgestudeerd als politieagent aan de politieacademie kan je direct aan de slag. Als beginnend politieagent verdien je zo’n 2028,96 euro bruto per maand. Exclusief 8% vakantiegeld,  eindejaarsuitkering en eventuele onregelmatigheidstoeslagen. Ben je afgestudeerd als hoofdagent dan kan je al een stuk meer verdienen na je studie, namelijk 2228,57 bruto per maand. Een net afgestudeerde inspecteur verdient aan het begin van zijn carrière zo’n 2623,53 bruto per maand. Voor iemand met een mbo-diploma is dat best een hoog salaris. Toch loop je als agent meer risico dan wanneer je werkt als vrachtwagenchauffeur of verpleegkundige.

Ben je zelf op zoek naar een andere baan of gewoon benieuwd welke vacatures er open staan? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande vacaturesites.

Vacaturesites
Yobbers> Solliciteer

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.