Eerlijk over geld

Mijn kind wordt 18, wat regelen?

Wanneer je kind 18 jaar wordt is hij of zijn eindelijk volwassen. Dit betekent dat ze zelf een aantal dingen moeten gaan regelen. Ze zijn vanaf nu meer verantwoordelijk voor hun eigen daden, maar toch houd je als ouder een onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht heb je als ouder totdat je kind 21 jaar is geworden. Onder deze onderhoudsplicht valt het zorgen voor onderdak, eten, studie en medische zorg. Daarnaast moet je kind een eigen zorgverzekering afsluiten en verandert er het een en ander in jouw inkomsten als ouder.

Wat verandert er voor mij als mijn kind 18 jaar wordt?

Er verandert niet alleen van alles voor je kind als ze 18 jaar worden, maar ook als ouder moet je met een aantal dingen rekening houden. Als je kind 18 wordt heeft dit gevolgen voor je inkomen. Doordat je kind 18 jaar is geworden heb je namelijk geen recht meer op kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget wordt maandelijks uitbetaald en stopt dan ook de maand nadat je kind 18 is geworden. De kinderbijslag wordt eens per kwartaal uitbetaald. Word je kind halverwege het kwartaal 18? Dan krijg je nog over het hele kwartaal kinderbijslag. Ook hierna zal je kinderbijslag stoppen. Voor eventuele andere kinderen (onder de 18 jaar) krijg je uiteraard nog wel kindgebonden budget en kinderbijslag zoals je gewend bent.

Wat moet ik voor mijn kind regelen als hij 18 wordt?

Het belangrijkste wat je kunt doen als ouder is je kind klaar maken voor het volwassen leven. Dat gaat namelijk echt beginnen als je kind 18 jaar is geworden. Er zijn een aantal dingen die je verplicht moet regelen, zoals een eigen zorgverzekering voor je kind. Hiervoor heb je één maand de tijd na zijn of haar 18e verjaardag. Regel je dit niet dan kan je kind een boete krijgen voor het niet hebben van een zorgverzekering. Tot het moment dat je kind 18 jaar is staan ze bijgeschreven bij jouw zorgverzekering, hierna dus niet meer.

Wat je nog meer moet regelen wanneer je kind 18 jaar wordt kan je lezen op 18ennu.nl. Ook kan je op de website een handig informatiepakket voor 18-jarigen aanvragen die je samen met je kind kan doornemen. Zo zorg je er samen voor dat je kind goed voorbereid volwassen kan worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je kind zich ook echt volwassen gaat gedragen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.