Eerlijk over geld

Zakgeld: Hoeveel geef je en op welke leeftijd?

De belangrijkste reden om kinderen zakgeld te geven is dat ze ermee kunnen oefenen voor later. Maar wat zeg je als je kind vraagt om meer zakgeld? En hoeveel meer zakgeld ga je dan geven? Hoe je daar als ouder mee om kunt gaan lees je op deze website. Zo vind je terug hoeveel zakgeld andere kinderen gemiddeld krijgen en welke spelregels bij zakgeld horen.

Zakgeld: de betekenis

Zakgeld is een geldbedrag voor kleine dagelijkse uitgaven dat financieel niet-draagkrachtigen ontvangen van de persoon of instantie onder wiens of wier zorg zij vallen, meestal op reguliere basis. De naam zakgeld heeft vanouds betrekking op een aantal munten die men in de broekzak heeft.

Hoeveel zakgeld?

Uit onderzoekt blijkt dat kinderen gemiddeld rond de € 26,- per maand aan zakgeld krijgen. In het overzicht hieronder staat per leeftijd wat kinderen in Nederland gemiddeld aan zakgeld krijgen. Dit overzicht kan je gebruiken als richtlijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het mag altijd iets meer of minder zijn, net wat uitkomt.

Leeftijd Zakgeldbedrag  (per week)
5 jaar €0,50
6 jaar €1,- tot €2,-
7 jaar €1,- tot €2,-
8 jaar €1,20- tot €2,-
9 jaar €1,20- tot €2,-
10 jaar €1,70- tot €2,-
11 jaar €2,- tot €2,50
12 jaar €3,- tot €4,60
13 jaar €3,50 tot €4,60
14 jaar €4,60 tot €4,95
15 jaar €4,95 tot €5,75
16 jaar €4,85 tot €5,95
17 jaar €5,- tot €6,90
18 jaar €5,95 tot €9,25

Het bedrag wat je aan zakgeld aan je kind geeft hangt ook af van wat je kind ervan moet betalen. Een paar euro’s per week is voldoende als er speelgoed en/of snoepgoed van gekocht mag worden. Maar moeten er ook andere dingen van betaald worden zoals een mobiel abonnement, cadeautjes en kleding, dan is een hoger bedrag wel nodig.

Hoeveel zakgeld je geeft en waar het voor gebruikt moet gaan worden kan je ook koppelen aan een leeftijd. Het onderscheid maken in leeftijd kan er als volgt uit zien:

·         6 tot 8 jaar: cadeautjes voor familie, snoep, speelgoed en sparen

·         9 tot 12 jaar: een abonnement, cadeautjes, snoep, sparen en leuke dingen doen met vriendjes en vriendinnetjes

·         12plus: cadeautjes, sparen en kleedgeld

Vanaf welke leeftijd?

Volgens het Nibud krijgt 82% van de kinderen in Nederland tussen de 8 en 9 jaar oud zakgeld. Het is op die leeftijd een waardevolle manier om te leren omgaan met geld. Als een kind ongeveer 6 jaar oud is en de verschillende munten kan herkennen is het een mooie leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. Wanneer ze voor het eerst zakgeld krijgen hebben ze meestal de neiging om dit direct uit te geven. Dit doen ze omdat ze waarschijnlijk het ritueel ”uitgeven” vaker hebben zien gebeuren, bijvoorbeeld toen ze meegingen met het doen van boodschappen. Naarmate kinderen ouder worden gaan ze steeds meer het besef van geld krijgen. Dat wil nog niet zeggen dat ze beginnen met sparen, maar ze begrijpen het wel steeds beter.

Als ouder zijnde is het dan ook belangrijk om je kind te vertellen over geld en de waarde ervan. Dat ze er dingen van kunnen kopen die ze mooi vinden of het geld in een spaarpot kunnen stoppen, zodat ze op een later moment iets groters kunnen kopen. Een spaarpot aan je kind geven doet vaak al wonderen. Het is dan ook in de meeste gevallen het eerste moment dat kinderen beginnen te sparen. Een echte aanrader dus!

Spelregels zakgeld

Om het jezelf en je kind wat makkelijker te maken is het verstandig om van tevoren wat spelregels door te nemen met elkaar. Zo weet je als ouders zeker dat het zakgeld niet op gaat aan onnozele dingen en dan weet je kind ook waar hij of zij aan toe is. Hieronder staan een paar van die spelregels op een rij:

·         De hoogte van het zakgeld en kleedgeld is elke maand hetzelfde

·         Een jaartje ouder betekent meer zakgeld

·         Geef het zakgeld op een vast tijdstip, een afgesproken dag in de week/maand

·         Wat mag je kopen van het zakgeld?

·         Wat mag je niet kopen van het zakgeld?

Gebruik het zakgeld ook nooit als straf of beloning, want zelf krijg je ook geen minder loon als je een maand slecht presteert. Ken je zelf handige tip en/of spelregels voor het geven van zakgeld? Laat ze dan in een reactie achter, dan voegen wij ze op een later moment toe aan de lijst.

Het is voor kinderen niet alleen belangrijk om te leren omgaan met geld, maar ook het sparen hoort erbij. Kinderen zullen meestal uit zichzelf niet beginnen met sparen. Het gekregen zakgeld uitgeven is meestal dan ook veel leuker. Maar wat kinderen vaak niet weten is dat wanneer ze hun geld opsparen ze later iets groters en mooiers kunnen kopen. Dat is dan ook in de meeste gevallen de drijfveer om een begin te maken met sparen.

Om het je kind allemaal wat makkelijker en leuker te maken kan je jullie kind een spaarpot cadeau doen. Er een kopen is niet duur en heeft zeker een meerwaarde voor je kind. Wanneer je kind tussen de 5 en 6 jaar oud is voldoet een leuke of grappige spaarpot het beste. Is je kind tussen de 6 en 10 jaar oud dan is een doorzichtige spaarpot een aanrader. Kinderen van deze leeftijd vinden het namelijk erg leuk en interessant om te zien dat hun gespaarde bedrag groeit. Het allerleukst blijft natuurlijk als je samen met je kind een spaarpot gaat uitzoeken!

Per week of per maand?

De meeste ouders geven hun kind 1 keer per week zakgeld. Dit gebeurt dan meestal op een vaste dag in de week, bijvoorbeeld elke maandag. naarmate je kind ouder wordt kan je er voor kiezen om het betaalmoment op te schuiven naar 1x in de 2 weken of 1x in de maand. Het voordeel van 1x per maand zakgeld geven is dat kinderen meer zullen gaan sparen. Ze krijgen een groter bedrag in  een keer, dat kan stimuleren om te sparen.

Kinderen die kleedgeld krijgen ontvangen dit meestal 1x per maand van hun ouders. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit 1x per kwartaal te doen, gelijk met de kinderbijslag. Leg je kind dan wel uit waarom ze het 1x per kwartaal krijgen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.