Eerlijk over geld

Hoeveel verdient een advocaat?

Een paar keer per maand bespreken we een beroep en het bijbehorende salaris in onze rubriek “Hoeveel verdient een..”. In dit artikel gaan we het hebben over advocaten. Want wat verdient een advocaat gemiddeld?

Het leven van een advocaat gaat niet altijd over rozen. Dit komt grotendeels doordat mensen je door je werk van je houden of je intens haten. Niet iedereen is het er namelijk mee eens dat je criminelen uit de gevangenis probeert te houden of ze vinden je door je hoge uurloon een graaier. Gelukkig kan een advocaat zich hier goed tegen verdedigen, het is immers zijn werk. Toch waren we erg benieuwd of advocaten inderdaad graaiers zijn en zo goed verdienen als iedereen denkt, daarom zochten we het voor je uit.

Het salaris van een advocaat

Het uurloon van een advocaat is hoog, gemiddeld namelijk tussen de 150 en 250 euro. Dan zou je al snel denken doe dat keer 40 en je weet wat een advocaat per week verdient. En dat is een hele hoop geld voor een weekje werken, want 150×40 = 6.000 euro. Toch verdienen de meeste advocaten dat bij lange na niet. Dit komt onder andere doordat de meeste advocaten niet voldoende betalende klanten hebben om fulltime te kunnen werken. Om hun werkweken wat op te vullen nemen ze ook wel toevoegingszaken aan, in de volksmond beter bekend als zogeheten pro deo zaken. Voor deze pro deo zaken verdient een advocaat stukken minder dan de zelf aangenomen zaken. Een advocaat komt aan de zogeheten pro deo zaken door zich aan te melden bij verschillende rechtsbijstandsverzekeraars.

Een gemiddelde advocaat werkt per maand ongeveer 30% van zijn tijd voor goed betalende klanten en de overige 70% werkt hij aan pro deo zaken. wat een pro deo zaak oplevert hangt helemaal af van de vooraf afgesproken tijdsduur, meestal komt dit neer op zo’n 100 euro per uur. Overuren worden bij pro deo zaken meestal niet uitbetaald en zijn dus voor eigen rekening. Daarnaast is een advocaat ook nog eens verplicht om tijd te steken in studie, kantoor overleggen en het opleiden van stagiaires. Gemiddeld gezien bij een werkweek van 40 uur zal een advocaat 30 uur aan betaald werk doen.

Een startende advocaat verdient, wanneer je alles bij elkaar optelt en aftrekt, gemiddeld 2100 euro bruto per maand. Hier komt natuurlijk elk jaar iets bij tot het bedrag van gemiddeld 90.000 euro per jaar is bereikt. Heb je als advocaat een eigen kantoor of samen met een partner dan kunnen deze bedragen al snel oplopen tot 250.000 euro per jaar, voor een gemiddeld advocatenkantoor. Grote kantoren doen het nog beter en daar liggen de bedragen al snel op meer dan 1 miljoen per jaar. Er zit dus een groot verschil in of je voor een advocatenkantoor werkt of dat je er zelf eentje hebt.

Ben je zelf op zoek naar een andere baan of gewoon benieuwd welke vacatures er open staan? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande vacaturesites.

Vacaturesites
Yobbers> Solliciteer

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.