Eerlijk over geld

Welke vaardigheden komen van pas bij een salarisonderhandeling?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kan dat best spannend zijn. Misschien weet je nog niet helemaal wat je kunt verwachten, ben je bang dat er heel veel vragen gesteld gaan worden of sla je helemaal dicht als het over je toekomstige salaris gaat. Dat is niet erg, het overkomt de beste. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken. Met deze tips ga je vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek en de bijbehorende salarisonderhandeling tegemoet.

1. Ken de standaard sollicitatievragen

Er zijn van die standaard sollicitatievragen die eigenlijk altijd wel gesteld gaan worden. De antwoorden hierop kan je van tevoren alvast bedenken. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je goed voorbereid je sollicitatiegesprek ingaat. Vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek zijn:

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waarom past deze functie bij jou?
  • Ben je flexibel?
  • Kan je goed in een team werken?
  • Waarom moeten we voor jou kiezen?

2. Lees je in over het bedrijf

Tijdens je sollicitatiegesprek gaan er vast en zeker vragen gesteld worden over het bedrijf waar je solliciteert of salarisonderhandelingen gaat voeren. Belangrijk is dan ook dat je weet waar het bedrijf voor staat en wat hun doelen zijn. Zorg ervoor dat je deze doelen, hun visie, de waarde en het imago van het bedrijf kent. Hierdoor sta je sterker in het gesprek wanneer het bijvoorbeeld gaat over de waarde die jij kunt meebrengen voor het bedrijf. Dit maakt je positie tijdens de salarisonderhandeling sterker.

3. Ken je cao

Als het goed is staat bij de vacature waarop je gaat solliciteren je toekomstige salarisschaal. Eigenlijk weet je dus al een beetje wat je aan salaris kunt gaan verwachten. Toch zit er altijd ruimte om te onderhandelen. Dit komt doordat het aantal jaar ervaring dat je misschien wel hebt meeweegt in welke treden van de schaal je uiteindelijk terecht komt. Welke schalen en treden er zijn en bij welke functies ze horen lees je in de cao.

4. Zorg voor wisselgeld en wees altijd eerlijk

Ga je onderhandelen over je salaris dan doe je er goed aan om altijd wat hoger in te zetten dat je misschien van plan was. Dit zodat je wat wisselgeld hebt en je misschien wel in het midden kunt uitkomen van je inzet en hetgeen dat je werkgever te bieden heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent over bijvoorbeeld het salaris bij je vorige werkgever. Zeg er dan ook wel altijd bij dat je daar bent weg gegaan omdat je het te weinig vond. Zo weet je bijna zeker dat je nieuwe werkgever hierboven gaat zitten.

5. Bereid je goed voor op de salarisonderhandeling

Met al deze tips ben je goed voorbereid voor je sollicitatiegesprek of salarisonderhandeling. Mocht je twijfelen aan je eigen onderhandelingsvaardigheden dan kan je bijvoorbeeld een cursus gesprekstechnieken van Björn Deusings volgen. Dat geeft niet alleen je zelfvertrouwen een enorme boost, maar helpt je ook helder te communiceren en leert je de regie te nemen in een gesprek. Naast deze cursus zijn er op het internet ook verschillende cursussen te vinden waarmee je leert meer focus te krijgen op je werk of een training assertiviteit. Dit soort trainingen en cursussen kan je ook via je werkgever volgen, hier zijn meestal budgetten voor. Misschien is dit wel iets om mee te nemen in je salarisonderhandelingen?

Reacties zijn gesloten.