Eerlijk over geld

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Wist je dat de meeste studenten gewoon recht hebben op zorgtoeslag? Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid aan je zorgkosten, bijvoorbeeld voor de kosten van je studentenzorgverzekering. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt voor het grootste gedeelte af van je inkomsten. Maar omdat de inkomsten van de meeste studenten niet zo hoog zijn zit dat meestal wel goed. De maximale zorgtoeslag die je kunt krijgen in 2023 is 154 euro per maand. Laat je zorgtoeslag niet liggen, want het is geld waar je recht op hebt.

Zorgtoeslag krijg je niet automatisch, dit moet je eerst aanvragen. Het aanvragen van zorgtoeslag kost je ongeveer 10 minuten en is dus zo gedaan. Waar wacht je nog op, vraag vandaag nog je zorgtoeslag aan. Het aanvragen kun je zelf kosteloos doen via de website van de overheid, namelijk toeslagen.nl.

Voorwaarden zorgtoeslag 2023

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Het is verstandig om deze voorwaarden eerst door te nemen voordat je zorgtoeslag gaat aanvragen. Dit zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Je inkomen is niet hoger dan € 38.520 per jaar
  • Je vermogen is niet hoger dan € 127.582 op 1 januari 2023

Heb je een toeslagpartner dan mogen jullie samen meer per jaar verdienen. Daarnaast mag je met een toeslagpartner om recht te hebben op zorgtoeslag ook samen een wat groter vermogen hebben. Voldoe je aan al deze voorwaarden voor zorgtoeslag dan kan je zorgtoeslag gaan aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je voldoet aan de voorwaarden voor zorgtoeslag kan je zorgtoeslag gaan aanvragen. Wel is het verstandig om allereerst je aanvraag zorgtoeslag voor te bereiden. Dit doe je door te controleren of je DigiD nog werkt en anders moet je een nieuwe DigiD aanvragen. Zonder DigiD kan je namelijk geen toeslag aanvragen. Zorg daarnaast dat je al je inkomstengegevens bij de hand hebt. De Belastingdienst vraagt namelijk om je jaarinkomen (en dat van je partner). Daarnaast adviseren ze om je Berichtenbox op MijnOverheid te activeren. Zodat de communicatie over je aanvraag via de e-mail kan i.p.v. de post.

Heb je alle voorbereidingen getroffen dan staat niets je meer in de weg om zorgtoeslag te gaan aanvragen. Het aanvragen van zorgtoeslag doe je door in te loggen op “Mijn toeslagen” via toeslagen.nl. Op deze website van de Belastingdienst kan je toeslagen aanvragen.

Reacties zijn gesloten.