Eerlijk over geld

Gaan je kinderen naar de kinderopvang?

Als je kinderen naar de kinderopvang gaan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten voor de kinderopvang van de overheid. Kinderopvangtoeslag krijg je niet zomaar, dit moet je eerst zelf aanvragen. Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kan tot 3 maanden na de start van de opvang, niet meer per jaar achteraf dus. 

Zo werkt kinderopvangtoeslag

Of je wel of geen recht hebt op kinderopvangtoeslag hangt af van de volgende voorwaarden, namelijk:

 • Het aantal kinderen dat naar de opvang gaat
 • Het aantal opvanguren waarvoor je kinderopvang geregeld hebt
 • De woon- en leefsituatie van de ouders/verzorgers m.b.t. werk en studie
 • Het inkomen van beide ouders/verzorgers

Gaan er meer kinderen naar de kinderopvang? Dan krijg je voor het kind dat de meeste uren naar de kinderopvang gaat de laagste vergoeding. Het kind met de meeste uren wordt ook wel het 1e kind genoemd en hoeft dan ook niet perse het oudste kind te zijn. Mochten al je kinderen hetzelfde aantal uren naar de kinderopvang gaan dan is het 1e kind het kind met de laagste opvangkosten. De kosten per kind vind je terug op de rekening die je krijgt van de kinderopvang waar je kinderen naar toegaan.

Wist je dat er een maximum is aan het aantal uren en het uurtarief dat je kunt krijgen aan kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag op je rekening

In de meeste gevallen wordt de kinderopvangtoeslag overgemaakt naar je eigen rekening. Maar als je aan een aantal voorwaarden voldoet kun je de toeslag ook direct laten overmaken aan de kinderopvanginstelling. Wel zo makkelijk!

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Kinderopvangtoeslag krijg je niet zomaar, dit moet je eerst zelf aanvragen. Het aanvragen van kinderopvangtoeslag is niet moeilijk en kost ongeveer 15 minuten. Let op, want kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de start van de opvang. Voorheen kon je achteraf eens per jaar kinderopvangtoeslag aanvragen, dit moet sinds januari 2015 dus eerder. Wacht niet te lang met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag, anders loop je de  toeslag mis. 

Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je in 4 simpele stappen:

 1. Ga naar toeslagen.nl en ga naar het beveiligde deel van de website “Mijn toeslagen”. Log vervolgens in met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Dan moet je deze eerst aanvragen. Hoe je een DigiD kunt aanvragen lees je op aanvragendigid.nl.
 2. Nu je ingelogd bent zie je onder je “toeslagenoverzicht” Kinderopvangtoeslag aanvragen staan. Klik hier op en vul de datum in vanaf wanneer de toeslag moet ingaan. Vervolgens moet je een kind kiezen dat op jouw woonadres ingeschreven staat en voor wie je de kinderopvangtoeslag wilt aanvragen.
 3. Vul vervolgens alle gegevens in (hiervoor heb je o.a. een rekening van de kinderopvanginstelling nodig) en maak een keuze naar wie de toeslag overgemaakt moet gaan worden. Dit kan zowel naar eigen rekening als naar die van de kinderopvanginstelling (let op: niet alle kinderopvanginstellingen werken hier aan mee, vraag dit dus eerst na).
 4. Nadat je kinderopvangtoeslag hebt aangevraagd krijg je automatisch bericht van de belastingdienst.
Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Voordat je kinderopvangtoeslag kunt gaan aanvragen moet je eerst voldoen aan een aantal voorwaarden, namelijk:

 • Je krijgt kinderbijslag en een pleegouderbijdrage voor het kind
 • Het kind staat op jouw woonadres ingeschreven
 • Jij en je toeslagpartner werken, studeren of volgen een bijzonder traject
 • De gastouders of instelling waar je opvang wilt afnemen staat geregistreerd
 • Er is een schriftelijke overeenkomst (contract)
 • Het kind zit nog niet op de middelbare school
 • Jij en je toeslagpartner betalen zelf de kosten voor de kinderopvang
 • De ouders/verzorgers zijn in het bezit van de Nederlandse nationaliteit

Ook voor een adoptie- of pleegkind kun je kinderopvangtoeslag aanvragen als je voldoet aan de voorwaarden hierboven. In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld co-ouderschap, gelden er aanvullende regels. Deze aanvullende regels vind je terug op de website van de belastingdienst. 

Naast deze voorwaarden zijn er ook een aantal spelregels. Zo is er bijvoorbeeld een maximale vergoeding per uur die je kunt krijgen. Deze vergoedingen per uur zien er als volgt uit:

 • € 8,02 voor dagopvang (kinderdagverblijf)
 • € 6,89 voor buitenschoolse opvang (bso)
 • € 6,15 voor gastouderopvang

Het is dus belangrijk dat je met deze bedragen rekening houdt wanneer je op zoek gaat naar een geschikte kinderopvang of gastouder. Want iedere euro die boven het maximum gestelde bedrag komt is voor eigen rekening.

Naast een maximaal uurtarief is er ook een maximaal aantal uren waarvoor je kinderopvang kunt aanvragen, namelijk 230 uur.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.