Eerlijk over geld

Hoe hoog is een modaal inkomen en wie is Jan Modaal?

Veel mensen vragen zich af of ze een modaal inkomen hebben. Het is dan ook een algemeen begrip in Nederland. Het modaal inkomen is het inkomen dat landelijk het meeste voorkomt, een soort gemiddelde. Ook in de politiek wordt de term modaal inkomen en het daaraan hangende bedrag veel gebruikt. Aan de hand van het modale inkomen wordt er op politiek vlak namelijk veel bepaald. Zo wordt er o.a. rekening gehouden met het modaal inkomen wanneer de hoogte van de toeslagen wordt bepaald. Maar wie bepaalt eigenlijk het modaal inkomen?

Wie bepaalt het modaal inkomen?

Aan de hand van historische gegevens en verwachtingen stelt het Centraal Planbureau (CPB) een aantal keer per jaar de kortetermijnraming op. Dit zijn tal van berekeningen en cijfers die uiteindelijk laten zien hoe het er met de economie voorstaat en wat de verwachtingen zijn voor de komende (korte) periode.  Uit deze berekeningen rolt vervolgens ook het modaal inkomen. Zo weten we dus allemaal aan de hand van de kortetermijnraming van het CPB wat Jan Modaal verdient.

Wie is Jan Modaal?

De naam Jan Modaal is voortgekomen uit het begrip modaal inkomen. Met Jan Modaal wordt dus meestal iemand bedoeld met een modaal inkomen. De naam Jan Modaal hoor je vooral vaak langskomen in de politiek.

Schatting van het modale inkomen voor de komende jaren

Ook voor de komende jaren heeft het CPB alvast een schatting gedaan van het modale inkomen. Hieronder vind je een overzicht van de schattingen die het CPB heeft gedaan in de kortetermijnraming van 2018. Let op: het gaat hierbij om een bruto jaarsalaris.

  • 2018: 35.000 euro
  • 2019: 36.000 euro

De hierboven genoemde bedragen zijn slechts schattingen en worden zo nodig aangepast in de kortetermijnraming van het CPB van het lopende jaar.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.