Eerlijk over geld

Zakelijk geld lenen: een vijf stappenplan

Iedere ondernemer staat wel eens op het punt om geld te lenen. Zodat ze de voorraad kunnen aanvullen of om te zorgen voor meer krediet. Wanneer je als ondernemer een zakelijke lening wilt afsluiten is het verstandig je hier eerst in te verdiepen. Dat geld lenen geld kost weet je waarschijnlijk al, maar wat zijn nog meer de valkuilen van het lenen van geld? Wij zochten het voor je uit en vertellen je hoe je een zakelijke lening kunt aanvragen in 5 eenvoudige stappen.

Stap 1: Is geld lenen echt nodig?

Nog voordat je geld gaat lenen doe je er goed aan eens na te gaan of geld lenen echt nodig is. Waar wil je het geld voor gaan gebruiken? Is het mogelijk om geld vrij te maken binnen je eigen bedrijf? Geld vrijmaken kan bijvoorbeeld door goederen die je toch niet (meer) gebruikt te verkopen. Zo zorg je eenvoudig voor meer beschikbaar geld op de bank. Mocht dit niet kunnen of heb je gewoon budget nodig om als ondernemer te investeren? Dan is het tijd om de mogelijkheden te gaan verkennen voor het lenen van geld.

Stap 2: Kies een financieringsvorm en zoek een geldverstrekker

Wanneer je als ondernemer een zakelijke lening wilt afsluiten heb je twee financieringsvormen waaruit je kunt kiezen. Een zakelijke lening of zakelijk krediet. Met een zakelijke lening krijg je in één keer het te lenen bedrag op je rekening en met een krediet wordt er een aparte rekening voor je aangemaakt. Van deze kredietrekening kan je dan vervolgens het geld halen dat je nodig hebt. Nadat je erachter bent welke manier van financiering het beste bij je bedrijf past kan je op zoek gaan naar een geldverstrekker. Geld lenen als ondernemer kan tegenwoordig bij bijna alle geldverstrekkers. Toch doe je er goed aan om niet in zee te gaan met de eerste die je tegenkomt. Vergelijk verschillende aanbieders, vraag naar de rente die je moet gaan betalen en wat de overige voorwaarden zijn. Zo weet je zeker dat je een lening aangaat die het beste bij je wensen past.

Stap 3: Bereken hoeveel je zakelijk kunt lenen

Niet alleen de hoogte van de rente en eventuele voorwaarden verschillen per geldverstrekker, maar ook het totale bedrag dat je kunt lenen. Niet elke geldschieter durft met een ondernemer hetzelfde risico aan te gaan. Het kan dus zo zijn dat je bij bank A meer kunt lenen dan bij bank B. Ook daarom doe je er goed aan te laten berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Neem in je berekeningen ook mee hoeveel de totale lening je gaat kosten, inclusief de rente en bijkomende kosten.

Stap 4: Doe een aanvraag voor een lening

Ben je er na vergelijken uit welke aanbieder het beste bij je past? Dan ben je zover en kan je de aanvraag voor je zakelijke lening gaan indienen. Voor het aanvragen van een zakelijke lening moet je een aantal documenten inleveren bij de geldverstrekker. Zodat zij kunnen bepalen hoeveel risico ze lopen en hoeveel je precies kunt lenen. Denk hierbij aan de jaarrekening van je bedrijf en de bij- en afschrijvingen. Welke documenten ze precies nodig hebben hoor je tijdens je aanvraag.

Stap 5: Teken het contract

Alles netjes ingeleverd en is je aanvraag  goedgekeurd? Dan ben je zover om het contract te tekenen. Lees het contract goed door, tot en met de kleine lettertjes. Dit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Na het tekenen staat het geleende bedrag op de afgesproken ingangsdatum op je eigen rekening of de kredietrekening klaar. Let op: geld lenen kost geld. Het geld dat je geleend hebt moet ook weer terug. Zet de dagen waarop je moet terugbetalen dan ook goed in je agenda. Zo voorkom je problemen!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.