Eerlijk over geld

Zo kan je het beste geld lenen voor energiebesparing

Het is een hot item en iedereen is op zoek naar manieren om energie te besparen. Niet alleen omdat de prijzen voor gas en elektra torenhoog zijn, maar ook omdat steeds meer mensen willen verduurzamen. Bewuster leven kan je op veel verschillende manieren doen en energie besparen is daar één van. Maar wat nou als je jouw huis wilt verduurzamen en hier geen eigen geld voor hebt? Je kunt geld lenen om je huis te verduurzamen. Een veel gekozen manier is het verhogen van de hypotheek, maar er is meer mogelijk.

Verduurzamen via de hypotheek

De meest gekozen manier om geld te lenen voor het verduurzamen van een huis is via de hypotheek. Waar ze vroeger ervoor kozen om eenvoudig hun hypotheek te verhogen met een x bedrag kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor een verduurzamingshypotheek. Dit heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van het standaard verhogen van je hypotheek. Het nadeel is dat je deze lening alleen kunt inzetten voor het verduurzamen van je huis. Denk hierbij aan het isoleren van de zolder of het aanschaffen van een warmtepomp.

Dit zijn de meest gekozen energiebesparingen die gefinancierd worden met een verduurzamingshypotheek:

  • Zonnepanelen
  • Warmtepompinstallatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • HR++ glas/ kunststof kozijnen

Bij het verhogen van je hypotheek met een verduurzamingshypotheek stort de geldverstrekker het afgesproken bedrag in een depot en wordt er gecontroleerd waaraan dit geld besteed wordt. Zoals eerder gezegd kan en mag je het geld alleen gebruiken voor het verduurzamen van je huis.

Verduurzamen met subsidies

Naast het verduurzamen van je huis met een verduurzamingshypotheek kan je ook kijken naar subsidiemogelijkheden. Er zijn namelijk heel wat subsidiemogelijkheden vanuit de overheid om je huis te verduurzamen en zo energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld een subsidie aanvragen voor het isoleren van je huis of voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de subsidies die je kunt aanvragen bij de overheid. Alle mogelijkheden vind je terug op de website van de Rijksoverheid.

Kom je er niet uit of heb je zelf te weinig kennis van zaken? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker of een financieel adviseur. Zij kunnen je op weg helpen met de mogelijkheden die er zijn om je huis te verduurzamen zonder eigen geld.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.