Eerlijk over geld

Loonheffingskorting, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je in Nederland werkt betaal je verplicht allerlei belastingen over je loon. Deze belastingen, waaronder de volksverzekeringen, noemen we de loonheffing. Loonheffing is dus het stukje belasting dat je betaalt over je loon. Op het eerste gedeelte van deze te betalen belastingen kun je korting krijgen, deze korting heet de loonheffingskorting.

Wel of geen loonheffingskorting toepassen?

Het scheelt al snel een paar tientjes op je loon wanneer je er voor kiest om loonheffingskorting toe te passen. Het aanvragen van loonheffingskorting doe je tijdens het in dienst treden bij je werkgever. Bij het in dienst treden krijg je van je werkgever het formulier “Model opgaaf gegevens voor loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)” deze vul je in en lever je vervolgens weer in bij je werkgever. Je werkgever zorgt er vervolgens voor dat de loonheffingskorting wordt toegepast. Heb je zoals de meeste Nederlanders een werkgever dan kun je er gewoon voor kiezen om loonheffingskorting toe te passen.

Heb je meer dan één werkgever? Dan kun je maar bij  één werkgever de loonheffingskorting toepassen. Verstandig is het om dit te doen bij de werkgever waar je het meeste verdient. Vraag je toch bij al je werkgevers loonheffingskorting aan dan ontvang je teveel loonheffingskorting op je loon. Teveel betaalde loonheffingskorting moet je altijd op een later moment weer terug betalen aan de Belastingdienst, niet verstandig dus.

Loonheffingskorting aanvragen, stopzetten of wijzigen.

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom je de loonheffingskorting wilt wijzigen of helemaal stopzetten. Een voorbeeld hiervan is wanneer je gaat werken voor meer dan  één werkgever. Wil je de toegepaste loonheffingskorting wijzigen of stopzetten? Dan kun je dit net zoals het aanvragen van loonheffingskorting regelen met het formulier “Model opgaaf gegevens voor loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)”. Dit formulier kun je downloaden van de website van de Belastingdienst of opvragen bij je werkgever. Nadat je het formulier hebt ingevuld moet je deze inleveren bij je werkgever, je werkgever regelt vervolgens de rest.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.