Eerlijk over geld

Verlagen termijnbedrag energie een optie?

Al maanden lang breekt de gasprijs record na record. De gasprijs staat op het moment van schrijven zo hoog dat steeds meer huishoudens moeite hebben de energierekening te betalen. Wie geld wil besparen op zijn energierekening kan online veel tips vinden om het stroom- en gasverbruik omlaag te brengen. Denk hierbij aan radiatorfolie, de thermostaat niet hoger zetten dan 19 graden en het kopen van een waterbesparende douchekop. Die tips hoeven we je vast niet meer te geven, waar we je misschien wel mee kunnen helpen is meer inzicht krijgen in je energienota. Door het verkeerd aflezen van het stroom- en gasverbruik denken mensen na over het verlagen van hun termijnbedrag. Niet doen!

Gebruik de app van je energieleverancier

Bijna alle energieleveranciers hebben tegenwoordig een app waarmee je jouw energieverbruik scherp in de gaten kunt houden. Deze apps zijn veel overzichtelijker dan de nota’s die je elke maand krijgt met daarop je totaal verbruik. Een echte aanrader om deze te gaan gebruiken dus. Je downloadt hem door de naam van je energieleverancier op te zoeken in de app store van je smartphone of tablet. Meld je aan met je account en hierna moet je soms een aantal dagen wachten voordat je het verbruik kunt zien. In de app kan je vervolgens je verbruik vergelijken met vorige maand, het afgelopen jaar of het gemiddelde verbruik in Nederland.

Kan ik mijn termijnbedrag verlagen?

Zeker in de zomer denken veel mensen veilig hun termijnbedrag te kunnen verlagen. Wanneer je in de app kijkt zie je waarschijnlijk dat je verbruik lager is dan het bedrag dat je per maand moet betalen. Schijn bedriegt, want je maandbedrag wordt berekend over je energieverbruik van een heel jaar. In de zomer verbruiken we nou eenmaal minder stroom en gas dan de winter. In de winter gaat de kachel aan en zorgt je eettafellamp ervoor dat je het eten op je bord kunt zien liggen. Het aanpassen van je maandbedrag kan je het beste doen in overleg met je energieleverancier. Vaak doen ze je na een jaarnota het voorstel om je termijnbedrag hoger of lager te zetten. In de meeste gevallen is het hoger zetten van je maandbedrag een stuk veiliger. Eventueel teveel betaald geld krijg je altijd netjes terug en het zorgt ervoor dat je geen rekening (naheffing) achteraf krijgt.

Wat als ik mijn energierekening niet meer kan betalen?

Door de hoge gas- en elektraprijzen kan het iedereen overkomen dat ze de rekening niet meer kunnen betalen. Dat is natuurlijk heel vervelend en de schaamte is vaak groot. Toch is het belangrijk dat je snel in actie komt. Neem contact op met je energieleverancier, hoe moeilijk ook, en speel open kaart. Vertel ze dat het betalen niet meer lukt en kom samen tot een oplossing. Eerlijkheid duurt het langst!

Heb je een klein budget? Met deze 6 budgettips bespaar je al snel een hoop geld.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.