Eerlijk over geld

Drie misverstanden over de zorgverzekering van 2020 die je geld kunnen gaan kosten!

Alle zorgpremies voor 2020 zijn weer bekend en als we de cijfers mogen geloven gaat de zorgverzekering in 2020 ons minder geld kosten dan verwacht. Toch zijn de verschillen weer enorm, zo gaat de premie van CZ bijvoorbeeld fors omlaag en die van FBTO juist weer wat omhoog. Het kan dus zomaar zo zijn dat als je bij de verkeerde zorgverzekeraar zit in 2020 je meer kwijt bent aan je zorgverzekering dan de buren. Toch is het verstandig niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden die een zorgverzekering heeft. De basispremie is bij elke zorgverzekeraar in principe hetzelfde. Bij het vergelijken gaat het dan ook meestal om de opties die je hebt bij een eventuele aanvullende zorgverzekering. Om ervoor te zorgen dat je niet verdrinkt in het moeras aan zorgverzekeringen hebben we een aantal valkuilen voor je op een rijtje gezet. Zo zorg je ervoor dat je in 2020 niet teveel kwijt bent aan je zorgverzekering.

Valkuil 1: De basisverzekering is bij iedereen hetzelfde

We hadden het hierboven al even verklapt, de voorwaarde van een basiszorgverzekering is bij elke verzekeraar in principe hetzelfde. Dit komt doordat dit wettelijk zo is vastgelegd. Toch zijn er wel 3 verschillende basiszorgverzekeringen te krijgen, namelijk de naturapolis, een restitutiepolis en een combinatiepolis. Optie 1 de naturapolis is het goedkoopst en hiermee kun je voor (volledige vergoede) zorg terecht bij de ziekenhuizen en specialisten waar de verzekeraar afspraken mee heeft.

Met een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze en kun je dus overal terecht voor de zorg die je nodig hebt. Deze optie is dan ook vaak het duurste van de drie. De combinatiepolis biedt wat de naam al doet vermoeden, namelijk een combinatie van de eerdere twee opties. Je hebt hiermee simpelweg net iets meer keuze tussen zorgverleners dan met een naturapolis.

Valkuil 2: Eigen bijdrage is hetzelfde als het eigen risico

Met het eigen risico is iedereen tegenwoordig wel bekend. Het eigen risico voor 2020 is net als afgelopen jaren vastgesteld op 385 euro. Deze kosten ben je (zoals ieder jaar opnieuw) als eerste kwijt wanneer je naar het ziekenhuis gaat of langs gaat bij een specialist.

De eigen bijdrage kom je ook steeds meer tegen, maar is echt iets anders dan het eigen risico. Een eigen bijdrage moet je meestal betalen bij hoortoestellen, contactlenzen of een wat duurder medicijn. Het is een bijdrage die je moet betalen aan dure hulpmiddelen en staat los van het eigen risico. Ook de eigen bijdrage wordt jaarlijks bepaald door de overheid en kan soms ook van toepassing zijn op minderjarigen.

Valkuil 3: Een collectiviteitsverzekering is goedkoper

Een collectiviteitsverzekering lijkt vaak goedkoper, maar is dit in veel gevallen niet. Zoals het kabinet zelf ook heeft gezegd is collectieve verzekering een sigaar uit eigen doos. Het kabinet heeft dan ook besloten dat zorgverzekeraars vanaf 2020 niet meer mogen stunten met te hoge collectiviteitskortingen. De collectiviteitskorting mag in 2020 maximaal 5 procent zijn, dit was voorheen 10 procent.

Een zelf gekozen zorgverzekering is in veel gevallen goedkoper dan bijvoorbeeld de collectiviteitsverzekering die je werkgever aanbiedt. Dit komt o.a. doordat de collectiviteitsverzekering die je kunt afsluiten via je werkgever allerlei zaken meeverzekerd die je vast nooit gebruikt. Een zelf gekozen zorgverzekering is een zorgverzekering die past bij jouw wensen en meestal nog goedkoper ook.

Maak de vergelijking zelf en stap vandaag nog over!

Nu kunnen we je net als veel andere websites lijstjes aanbieden met de goedkoopste en beste zorgverzekering voor 2020, maar hier kiezen we niet voor. We vinden namelijk dat je de vergelijking zelf moet gaan maken (met een beetje hulp) om zo de beste optie te kunnen kiezen die bij jouw situatie past. Iedereen is anders en heeft andere wensen, hier helpt een top 5 lijstje niet bij.

Hulp nodig bij het vergelijken van de zorgverzekeringen voor 2020 neem dan eens een kijkje op independer.nl. Zij kunnen je onpartijdig op weg helpen naar de best passende zorgverzekering.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.