Eerlijk over geld

Oorzaken en de oplossing overstrekken baby

De eerste keer dat we het meemaakten was even schrikken. Ook onze kleine heeft last gehad van overstrekken. Hij maakte zich boos, hield zijn benen stijf en gooide zijn hoofd achterover. Met als gevolg een baby zo krom als een banaan. Het gaf hem zichtbaar veel ongemak en dat was voor ons een reden om het consultatiebureau te bellen voor advies (helaas zonder resultaat).

Hoe kan het dat een baby zich overstrekt, wat zijn de gevolgen en hoe kan je het oplossen? In deze blog neem ik je mee in onze ervaring met het overstrekken van onze baby en hoe we het hebben kunnen oplossen.

Wat is overstrekken?

Overstrekken doet je baby als hij in een gespannen achterovergebogen houding gaat liggen. Je herkent het aan strak gespannen benen, een soms wat kromme rug en een hoofdje dat in de nek wordt gedrukt. Het ziet er niet alleen oncomfortabel uit, maar dat is het ook echt. Baby’s die zich overstrekken kunnen zich maar moeilijk ontspannen. Overstrekken komt dan ook veel voor bij huilbaby’s.

Oorzaken en gevolgen van overstrekken baby

Door te overstrekken gebruikt jullie baby de verkeerde spieren en kan hierdoor gaan achterlopen in de ontwikkeling. Zo worden de buikspieren te weinig getraind en de rugspieren juist teveel. Met als gevolg dat het leren omrollen lastiger kan worden. Ook kunnen de gebalde vuisten tijdens het overstrekken het ontwikkelen van de fijne motoriek in de weg zitten.

Er zijn verschillende oorzaken die de reden kunnen zijn van het overstrekken, namelijk:

  • Te vroeg geboren baby, waardoor de spieren niet goed genoeg getraind kunnen worden
  • Te vaak oppakken en weer neerleggen van de baby
  • verandert vaak van houding kind
  • Veel last van prikkels of erg onrustig
  • Wanneer er sprake is van een allergie
  • Heftige krampen
  • Een traumatische bevalling (voor je baby)

Wat kan je doen tegen overstrekken?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je probeert de oorzaak van het overstrekken te achterhalen. In veel gevallen is dit lastig en kan je bellen met het consultatiebureau voor advies. Zoals ik al een beetje heb laten doorschemeren was onze ervaring op dit gebied met het consultatiebureau niet heel vruchtbaar. De tips die wij kregen van het consultatiebureau:

  • Zoek de oorzaak van het overstrekken
  • Zorg voor rust en regelmaat
  • Leg je baby regelmatig even op zijn buik

Wij kregen vooral algemene tips waar we helaas niet heel veel mee konden. Het overstrekken werd niet minder en de echte oorzaak hebben we nooit kunnen achterhalen. Tot we ineens de tip kregen om langs te gaan bij een osteopaat. Dit bleek een tip te zijn die het consultatiebureau niet mocht geven, omdat osteopaten vallen onder het kopje “alternatieve geneeswijze”. Dat kon ons weinig schelen, want de osteopaat heeft onze baby met een aantal behandelingen afgeholpen van het overstrekken. Hij vond de oorzaak in delen van het lichaam die vastzaten. Die masseerde hij vervolgens wat los en gaf ons een aantal adviezen hoe we het overstrekken konden tegengaan. Na de eerste behandeling en het aan de slag gaan met de adviezen merkten we al snel verschil. Een ervaring die ik dan ook graag met jullie deel!

Reacties zijn gesloten.